Előzmények,  OSZAKA 2017~2019.

A lakáskeresés útvesztője. Ügyintézések a második héten.

Az indulás előtti elintéznivalók sora ezen a héten a lakáskereséssel folytatódott. Más, apróbb elintéznivalók is voltak, de a legnagyobb falakba a lakáskeresésnél ütköztem. Sok levelezés, keresgélés kellett ahhoz, hogy kiválasszam azt a lakást, ahol majd Japánban lakni fogok – ráadásul még mindig nincs 100%-osan lefixálva a dolog. De kezdjük az elején.

Az előző bejegyzésben megírtam, hogy elkezdtem lakásokat keresni különböző ingatlanos oldalakon, illetve a Kandai saját ingatlankereső oldalán. Írtam a Kandainál az ingatlankereséssel foglalkozó illetékesnek az ügyben, és megkérdeztem sok-sok mindent. Meg is érkezett a válasz, amiből igazság szerint semmi nem derült ki. Megkérdeztem például, lehetséges-e külföldről a lakással kapcsolatos ügyintézés. Azt a választ kaptam, hogy „van olyan lakás, amelyiknél igen; és van, amelyiknél nem”. Egy másik ingatlankeresős oldalon a lakásoknál fel volt tüntetve, hogy külföldi diákok is kivehetik-e, a Kandai oldalán azonban nem. Megkérdeztem, mi a helyzet ezzel kapcsolatban, mire azt a választ kaptam: „van olyan lakás, amelyiket külföldi is kiveheti, és van, amelyiket nem”. Aztán azzal kapcsolatban is érdeklődtem, hogy ha megtetszik egy lakás, de külföldről nem lehetséges az ügyintézés, akkor úgymond „félre lehet-e rakatni” március végéig. A válasz: „van olyan lakás, amelyiket félre lehet rakatni, és van, amelyiket nem”. Végezetül azt kérdeztem meg, hogy a Kandai csak azokkal a lakásokkal kapcsolatban nyújt támogatást, amelyek a saját honlapján fenn vannak, vagy más lakásoknál is igénybevehető-e a szolgáltatásuk. A választ sejthetjük. „Általában csak a saját honlapon fent lévő lakásokra érvényes a dolog, de van olyan eset, hogy más lakásokra is.” Ezekből a válaszokból tehát sok minden nem derült ki, de az illetékes úriember elkövette azt a hibát, hogy az e-mailje végére odaírta: „ha megad különböző paramétereket, akkor az alapján segítünk megkeresni a megfelelő lakást”. Hát én válaszoltam is, és megadtam neki paramétereket.

Először a következő paramétereket adtam meg: bérleti díj (bizonyos összeget ne haladjon meg); ne legyen sikikin és reikin (kaució és „hálapénz”, ez utóbbit hálából kell lepengetni a tulajdonosnak a szerződéskötéskor, azért, hogy megengedi, hogy mostantól kezdve minden hónapban fizessünk neki 😀 Nonszensz, ugye?); közel legyen a Hankjú vasút Szenri vonalához és a Kandai kampuszához (gyalog max. 25 perc); külföldi diákok számára is OK; külföldről lehetséges az ügyintézés, vagy fenn tudják tartani a lakást március végéig; WC és mosdó a lakásban; légkondi a lakásban; kábeltévé+internet; biciklitároló. Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy nem írtam be a paraméterek közé a balkont és a mosógép-elhelyezési lehetőséget.

Érkezett is három ajánlat, mindhárom kollégium-szerű, árban jók voltak, de ugyebár nem volt balkonjuk, ahová mosógépet lehetne tenni, és a szobában belül sem volt mosógép-elhelyezési lehetőség. Volt viszont az emeleten coin laundry, vagyis pénzbedobós mosógép. Én mindenképp olyan lakást szeretnék, ahol saját mosógépet lehet tartani, a coin laundrynál ugyebár elképzelhető, hogy valaki éjjel akar mosni, zajos lesz (mint ahogy Minóban is az volt), és ráadásul fizetni kell minden mosásért. Így hát elkezdtem más lakásokat keresni, hétvégén ezzel foglalkoztam. Találtam is egy nagyon jó lakást, árban és más paraméterekben is megfelelő volt. Az oszakai városi metró Midószudzsi vonala (pontosabban itt már az Észak-Oszakai Gyorsvasút vonala – a metró Eszaka állomásig tart, az onnantól északra lévő néhány állomás, bár ugyanúgy mennek tovább a metrókocsik, már más céghez tartoznak) és a Hankjú Szenri vonala között volt az ingatlan, tehát a vasútállomások, illetve az egyetem is könnyen elérhető lett volna. Az egyetlen negatívum az volt, hogy közvetlenül a lakás mellett futott volna a Kóbe-Oszaka autópálya… Mindenesetre megkérdeztem a Kandai illetékesét, ez a lakás foglalható-e külföldről. Közben megmutattam a lakás linkjét a host family anyukának is, kikértem a véleményét.

Megjött a válasz, miszerint külföldről nem foglalható az általam kinézett lakás… De kérdezi, mit szólok azokhoz, amiket ő kikeresett nekem. Megírtam, hogy olyan kéne, ahol van balkon és hely a mosógépnek, illetve azt, hogy az a lakás, amit én kinéztem, ideális volna, nem tudjuk-e mégiscsak valahogy elintézni. Jött a válasz: nem. Viszont küldött egy másik ajánlatot. Ez paraméterek szempontjából jó lett volna, de egyrészt rossz helyen volt (közel az egyetemhez, de a Hankjú Szenri vonal másik oldalán, vagyis a metróvonaltól távol), másrészt 50 000 jen reikint, azaz hálapénzt kellett volna fizetni. Már eléggé idegesített a dolog, hogy nem találok megfelelő lakást, ezért kinéztem hét hasonló jellegű lakást, rajzoltam egy táblázatot, beleírtam az egyes lakások árát, elhelyezkedését, felszereltségét stb., és felállítottam egy rangsort, majd ezt elküldtem a kandaios embernek, hogy nézze meg, ezek közül melyik az, ami külföldről is foglalható. Nagyon megörvendtem, amikor megjött a válasza, mivel kiderült, hogy a 2-6. helyen lévő lakások (a 7.-et előzetesen „kizártam a versenyből”) nem intézhetők külföldről, de az 1. helyen megjelölt, tehát a legideálisabb lakás igen! Ez a lakás árban is megfelelő, internettel felszerelt, hűtő is van benne, balkonja, mosógépnek való helye is van, van tároló benne (ami az előzetesen kinézett első lakásban nem lett volna), és a két vasútvonal között helyezkedik el. Az egyetemtől gyalog 15 percre, a metrótól 10 percre, a vasúttól 8 percre, egy konbinitől (éjjel-nappali üzlet) 5 percre, egy szűpától (szupermarket) 10 percre, a konditeremtől (medence is van, úszni is lehet) 10 percre, a kaitenzusitól (szusizó) 15 percre, a postától 10 percre, egy szentótól (közfürdő) 6 percre található. És ráadásul az épület közvetlen szomszédságában van egy takojakis (polipos tésztagombóc)!!!! Majd jól összebarátkozom a takojakisütő bácsikával, hátha kapok majd ingyen takojakit 🙂 🙂 Annyi probléma van ezzel a lakással, hogy a Kandai szolgáltatását, miszerint havi 3000 jenért ágyat meg mindenféle háztartási elektronikát lehet bérelni, ennél a lakásnál nem lehet igénybevenni. Tehát lesz egy darab hűtőm, ami benne van az árban, minden mást, ágytól kezdve mosógépen át a mikróig, nekem kell beszereznem. Valószínűleg nem lesz ezzel nagy gond, szép lassan begyűjtök majd mindent a használt cikkek boltjából, meg különféle Sayonara Sales csoportokból, aztán majd két év múlva jól eladom én is 🙂

Megírtam, hogy akkor valószínűleg ezt a lakást választom, majd kaptam egy kitöltendő jelentkezési lapot (rajta sok olyan adattal, amelyet még nem tudok megadni nekik…), illetve megtudtam, hogy a szerződést majd elegendő Japánban megkötni, viszont előre be kell fizetni az előleget (valószínűleg az első két havi bért). Amire azért rákérdeztem, az az, hogy míg a honlapon internet+kábeltévé szerepel, a kandaios pasas által küldött anyagban csak internet olvasható, ezzel kapcsolatban végül is mi az igazság; illetve a honlapon „furí rento” (free rent) szerepel, ami a net szerint azt jelenti, hogy bizonyos havi bért (valószínűleg egy havit) elengednek, ezt is tisztázni szeretném. Meg a szerződést is elolvasnám még itthon. Erre az e-mailre még nem jött válasz.

A lakásokat élőben is meg lehet nézni szerződéskötés előtt, ezért megkértem a host family anyukát, hogy menjen el helyettem megnézni. Nemigen akaródzott neki, mondván, nagy a felelősség, nem ő fog ott lakni, ezért nem tudja, mi alapján ítélje meg a lakást. Mondtam, hogy szerintem semmi felelősség nincs, mivel csak ez az egy lakás van, ezért úgyis ezt fogom kibérelni, csak meg szeretnék bizonyosodni arról, hogy élőben is olyan a lakás, mint a képeken. Erre azt mondta, majd megfontolja, aztán ma írt, hogy hirtelen megbetegedett a kutyájuk, az állatkórházat járják, így csak 1-2 hét múlva tudná megnézni a lakást. Megkérdeztem Öcsit is, ő azt írta, csak vasárnap, vagy két-három hét múlva tudná megnézni. Vasárnap valószínűleg zárva van, két-három hét múlva pedig már késő lenne, így következőnek megkérdeztem Maszakit is, most az ő válaszára várok. Időközben az ingatlanos elküldte a szerződéstervezetet is, átolvastam, ennyivel is előrébb vagyunk. Az is kiderült, hogy az alap tévécsatornákat ingyen lehet nézni, a még meglévő négy lakás közül szabadon lehet választani, és a „free rent” abban az esetben, ha március 31-ei költözéssel csináljuk a szerződést, nem jelent semmit. Az első két havi bért kell majd előre befizetni, hogy ezt hogy csinálom majd, még nem döntöttem el, mivel a múltkori Kandainak történő utaláskor a bank rengeteg pénzt legombolt tranzakciós díjként…

Annyi történt még a héten, hogy jött egy e-mail az egyetemtől, Josii-szantól, azt írta, megkapták a feladott dokumentumokat, viszont a JLPT-bizonyítványom eredetijét is el kellett volna küldenem, nem csak a másolatot (az eredetit később visszaadják). Tényleg ez az én hibám volt, mert félreolvastam a leírást. Feladtam nekik a bizonyítványt, de megírtam, hogy vigyázzanak rá, mert egy gyenge, pici papírról van szó. Aztán még affelől is érdeklődött Josii-szan, hogy mikorra tervezem a magyarországi mesterszak befejezését. Elmagyaráztam a furcsa helyezetet, amiben vagyok, tehát hogy végzős vagyok, abszolválni fogok, de nem adok le szakdolgozatot, hanem a félév vége előtt indulok Japánba. Aztán a nagykövetségtől is jött levél, hogy küldjük el az útlevelünk főoldalát beszkennelve, de mivel épp az új útlevelet vártam, még nem tudtam elküldeni. Ma közben megérkezett az útlevél. Megkérdeztem a nagykövetséges Katát arról, hogy mikor szokott lenni a kiutazás, állítólag április 1-jén mentek sokan tavaly, idén viszont ez szombati nap, ha idén is április 1-jén mennénk, nagyon húzós lenne a menetrend, mivel gondolom április első hetén kezdődik az egyetem. Meglátjuk. Az egyetemet tájékoztattam arról, hogy ha ők azt szeretnék, hogy valamivel előbb ott legyen ügyeket intézni, akkor azt jelezzék a Minisztériumnak, azt mondták, beszéljem meg Ogurával (témavezető), hogy mikorra lenne jó, ha érkeznék. Szombaton újabb e-mailt küldött Josii, kiderült, hogy április 1-jén már a külföldi diákok üdvözlését tartják, 3-án pedig orientáció van, tehát mindenképp március végén kéne érkezzem. Ő viszont abban a hitben van, hogy az ösztöndíjasok döntik el a kiutazás napját, és erről értesítik a nagykövetségeket, miközben ugye pont fordítva van, a Monbusó határozza meg a napot, értesíti a nagykövetségeket, a nagykövetség pedig értesíti a diákokat.

A héten elkészült a laptopom is, amit viszek majd Japánba. Ezek voltak a végleges eredmény bejelentését követő második hét eseményei, ügyintézései. Jó lenne, ha a következő héten tovább fixálódna a lakásügy.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A honlap további használatához, kérem, engedélyezze a sütik használatát. További információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges. A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk. Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

Bezárás