Napi beszámoló (2017-2019),  OSZAKA 2017~2019.

(74-2) Pihenés. Ismét a rejtélyes szomszédról. Digimon-emlékalbum. Szegodon-kiállítás. Migrén. A közelgő 21-es számú tájfun. A nagy Nyugat-Kjúsú kirándulás útiterve térképpel!

A Japan Tentről visszaérkeztem a zajpokolba (mondjuk ebben a pár napban nem volt olyan vészes a zaj). Próbáltam pihenni picit, aztán voltam megnézi egy Szego-don kiálltást, egyik nap jött egy jó kis migrén is, közben pedig közeleg a 21-es tájfun is… Én meg megint útnak indulok, következik a nyár utolsó kirándulása.

Csütörtökön pihentem, aztán összepakoltam a cuccaimat. Délutánig tartott a nyugalom, amikor is a kedves jobb oldali szomszédom hazaérkezett, és ordittatni kezdte az idióta zenéjét. Nem volt hát mit tenni, a gép hangszóróját a fal felé forditva jó kis román népzenét sugároztam neki hangosan, Loredana Groza tolmácsolásában. Én nagyon szeretem ezt a zenét, de az a tapasztalat, hogy nem sokan vannak igy vele rajtam kivül, ezért hát gondoltam, tetszeni fog biztos a szomszédnak. Mig Loredana énekelt, én elmentem az ATM-hez, meg a boltba bevásárolni. Mire hazaértem, elhallgatott odaát a zene, igy én is elcsendesitettem Loredanát. Este aztán megfigyelhettem, hogy már az új rejtélyes szomszéd lakásából is hallhatók hangok, valószinűleg tévé zaja. Ezzel csak az a baj, hogy a tévéje abban a sarokban van, ahol nekem éjszaka a fejem… Ha nála zaj van, akkor át kell pakoljam magamat a szoba másik felébe, ahol pedig a kedves jobb oldali szomszéd zajong. Egyelőre nem volt olyan vészes a rejtélyes szomszéd zaja, remélem, nem is lesz rosszabb. Amúgy már megjelent egy mosógép és egy teregető izé is a balkonján, láttam, amikor teregettem.

Egész véletlenül rápillantottam a Digimon hivatalos oldalára a neten, és ott láttam, hogy augusztus 31-én megjelenik az idén véget ért Tri filmsorozathoz kapcsolódóan egy emlékkönyv. Gondolkodtam, megrendeljem-e, mielőtt elindulok az útra, de azt irták, hogy egy-két nap alatt itt van, igy hát végül megrendeltem, 2-án meg is érkezett.

Pénteken és szombaton nem történt semmi különös, próbáltam rávenni magam arra, hogy megirjam a két megirandó Mondo-cikkemet és a két blogposztot… de a fáradtság nem hagyta, igy hát döglőtem…

Vasárnap mentem le az Oszakai Történelmi Múzeumba, hogy megnézzem az idei taiga doramához, a Szego-donhoz kapcsolódó különleges vándorkiállitást, ami most épp Oszakában van (korábban Tokióban volt, szeptember végétől pedig Kagosimában látható). A múzeum „normál” részein nem sokan voltak, a Szego-donos emeleten viszont tolongtak, volt egy csomó öreg nénike, akik lökdösték az embereket. Jó sok időt töltöttem el itt, mindent szépen végigolvastam, érdekes dolgokat láttam. A kijáratnál volt egy panel Szaigóval és Ókubóval, itt le akartam fényképezkedni, meg is kértem egy fickót, hogy fényképezzen le, de az meg azt hitte az iPhone Live-funkciójára, hogy az videómód, és megpróbálta erre felhivni a figyelmemet angolul, miután ugye én japánul megkértem őt. Csak a gond azzal volt, hogy nem tudott angolul, igy hát ilyesmikből kellett volna rájönnöm, mi a probléma: „ööö, ééé, not, ééé, fotó, fotó, ééé, ööö, fotó, push, push”. Visszakérdeztem: „Elnézést, Ön japán?”. Erre ő: „Igen.”. Mondom: „Akkor mi a probléma?”. „Az, hogy videómódban van a fényképező”. Egyszer csak már működött a japán nyelv, érdekes! A fényképezés után megnéztem azt is, mit árulnak a múzeumi shopban, 2300 jenért egy vastag, szines kiadványt lehetett megvenni, amiben az összes kiállitott tárgyról volt kép, magyarázattal. Nem terveztem, de ezt muszáj volt begyűjtenem. Innen aztán hazamentem. Már a múzeumban fájt picit a fejem, ezért a metróról leszállva bevettem egy fájdalomcsillapitót. Gondoltam, nem kezdek még főzőcskézni, inkábáb beültem enni egy karét, aztán még a boltba is be voltam, a takojakishoz is benéztem egy öt percre, nem volt semmi gond. Aztán ahogy hazaértem, és nekiültem volna a cikkeknek és a blogposztoknak, kezdett cikázni a szemem. Hoppá, migrén! Érdekesnek találtam, ugyanis kétévente szokott nekem migrénem lenni, az idei meg megvolt a Szankó-vasútvonalon való utazás idején, március első napjaiban, igy hát úgy 2020-ra vártam a következőt. Az is különös volt, hogy előre jött a fejfájás. Bevettem gyorsan a cuccokat, aztán kénytelen-kelletlen lefeküdtem aludni, egy órát aludtam, utána már jócskán fájt a fejem, meg még jött két rövid szemcika is (ilyen nem szokott lenni), utána meg, ha nem mozditottam a fejem, viszonylag rendbejöttem, szóval nekiülhettem az irásnak.

Éjfél körül lefeküdtem, majd 1:45-kor arra ébredtem, hogy a rejtélyes szomszédnál zajongás van. Nem tudom, hogy a tévé volt-e, vagy vendégség volt, mindenesetre elég volt ez a zaj ahhoz, hogy felébresszen. Átpakoltam a fejemet a túlsó oldalra, és igyekeztem visszaaludni. Fél 6-ig tudtam aludni, amikor is a jobb oldali szomszéd készülődött munkába, vagy tudom is én, hova, szóval a szokásos, csapkodás és egyebek. Valahogy visszaaludtam, és még 8-ig pihentem. Amúgy ezeken a megszokott zajokon kivül más jellegű zajok (visitás, nyögdécselés, disznóölés hangja a barátnő jóvoltából stb.) nem voltak, lehet, hogy véget ért a nyár, nincs idő már dugni? Vagy a gondnok néni végre megemberelte magát, és tájékoztatta, hogy kéne tekintettel lenni a szomszédokkal is? Nem tudom. Majd ha hazajöttem a következő útról, kiderül, milyen új élményekkel vár rám a zajpokol.

Harmadikán volt az első nap, amikor aláirhattam az ösztöndijas papirt, igy hát fölmentem az egyetemre, aztán még a százjenesbe is mentem, véglegesitettem a cikkeket, pakoltam, délután pedig elindultam a kóbei reptérre – de ez már a következő poszthoz tartozik!

Időközben közelit a régióba az idei szezon eddigi legerősebb tájfunja, a 21-es számú. Azt mondják, hogy ha a jelenlegi „rendkivül erős” minősitésű marad akkor is, amikor partra száll, akkor ez egy 25 éve nem látott esemény lesz, ugyanis 1993-ban volt utoljára, hogy „rendkivül erős” kategóriájú tájfun érte el Japánt. Szerencsém van a repülővel, ugyanis 3-án még rendesen mennek a gépek, 4-én viszont az összes járatot törölték a kóbei reptéren. Az egyetemen a nemzetközi osztály is zárva tart, az edzőterem alkalmazottjai sem lesznek ott, csak délig a konditeremben, a vonatok is le fognak állni. Kjúsút viszont nem nagyon fogja érinteni ez a tájfun, szóval jobban nem is időzithettem volna az utat. Olyan, mintha pont elmenekülnék a tájfun elől 😀 Jelenleg amúgy igy néz ki a tájfun útvonala:

201809030005_top_img_A

Következőnek jöjjön pár kép a Szegodon-kiállitással kapcsolatban:

Végül pedig ime a Nyugat-Kjúsú kirándulás útiterve! Ha minden jól megy, igy fog kinézni a nyár utolsó kirándulása, amiről megint igyekszem majd naponta blogolni:

  • Szeptember 3.: utazás repülővel Kóbéból Kagosimába. Szállás Kagosimában.
  • Szeptember 4.: városnézés Kagosimában, majd buszos városnézés Szakuradzsimán. Utazás busszal Csiranba, városnézés, majd utazás tovább Makurazakiba. Makurazakiból utazás Ibuszukiba, szállás Ibuszukiban.
  • Szeptember 5.: kirándulás Ibuszukiban és környékén. A legdélibb vasútállomás meglátogatása. Szállás Ibuszukiban.
  • Szeptember 6.: komppal átkelés az Ószumi-félszigetre. Buszos kirándulás, Japán főszigeteinek legdélibb pontja, a Szata-fok meglátogatása. Vissza komppal Ibuszukiba. Szállás Ibuszukiban.
  • Szeptember 7.: komppal utazás Ibuszukiból Tanegasimára. A tanegasimai űrközpont megtekintése. Utazás tovább Jakusimára, szállás Jakusimán.
  • Szeptember 8.: kirándulás Jakusimán. A vadon hercegnője anime mintájául szolgáló erdő felkeresése. Szállás Jakusimán.
  • Szeptember 9.: utazás komppal vissza Kagosimába. Városnézés Kagosimába, majd buszos kirándulás Kirisima környékén. Szállás Kagosimában.
  • Szeptember 10.: reggel városnézés Kagosimában, majd egész napos vonatozás északra, a Szaga megye Imari városába. Szállás Imariban.
  • Szeptember 11.: városnézés Aritában, majd Japán főszigeteinek legnyugatibb pontja, a Kózakibana felkeresése. Japán legnyugatibb vasútállomásától, a Tabira-Hiradogucsi állomástól átkelés Hirado városába. Városnézés, majd szállás Imariban.
  • Szeptember 12.: utazás Karacuba, városnézés. Ezután utazás a Dazaifu Tenmangú-szentélyhez, majd Fukuokába. Éjszaka komppal utazás Cusimára.
  • Szeptember 13.: városnézés Cusima szigetén. Délután utazás komppal Iki szigetére. Szállás Ikin.
  • Szeptember 14.: buszos kirándulás Iki szigetén. Délután utazás komppal vissza Fukuokába. Szállás Fukuokában.
  • Szeptember 15.: utazás a Munakata-nagyszentélyhez, majd komppal átkelés Ósimára. A távolból a Világörökség részét képező, de csak a szentély papja által látogatható Okisima megtekintése. Utazás Kokura állomásig, majd shuttle busszal a Sin-Modzsi kikötőbe, ahonnan éjszaka utazás komppal haza Oszakába.

Mindez a térképen így néz ki:

Japán térkép - TERVEZETT UTAK NYUGAT-KJÚSÚ nipponfold

A „Hol jártam már Japánban?” térképen jelenleg már csak egy olyan megye árválkodik sárgán, ahol jártam már ugyan, de még nem szálltam meg. Ez Szaga megye, remélhetőleg az út végére ő is be fog pirosodni:

20180819

Jelmagyarázat:

  • lila = olyan megye, ahol laktam
  • piros = olyan megye, ahol megszálltam (legalább egy éjszakát az adott megyében töltöttem)
  • sárga = olyan megye, amelyet felkerestem (sétáltam, körülnéztem az adott megyében)
  • zöld = olyan megye, ahol átszálltam (egyik vonatról a másikra), megpihentem az autópályán stb. (de nem kerestem fel semmilyen nevezetességet)
  • világoskék = olyan megye, amelyen keresztülhaladtam valamilyen járművel
  • fehér = olyan megye, ahol még egyáltalán nem jártam

A történelmi tartományok szerinti felosztás az út előtt így néz ki:

Kjúkokumei0820

A Japán különleges földrajzi pontjai elnevezésű térkép is változni fog, idézzük fel, most hogy is néz ki:

Japán SZÉLSŐ PONTOK

Ezenkívül a világörökséges térkép is bővülni fog, ennek is nézzük meg a jelenlegi állapotát:

Világörökség blogra 0820

Következik tehát a kjúsúi kirándulás! 🙂

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A honlap további használatához, kérem, engedélyezze a sütik használatát. További információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges. A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk. Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

Bezárás